fbpx

Staar

Staar, ofwel cataract, is een veel voorkomende aandoening aan het oog. Wanneer er sprake is van staar is de ooglens van het oog vertroebeld. Door deze vertroebeling kan het licht niet meer helder in het oog vallen en is het beeld wat we zien wazig. Het kan in één oog, maar ook aan twee ogen ontstaan en het verloop van de ziekte is vaak heel langzaam. Het kan dus jaren duren voor iets aan de staar gedaan zal worden door een oogarts.

Een van de meest voorkomende soort staar is “ouderdomsstaar”. Doordat het oog ouder wordt slaan de eiwitten in de ooglens neer en ziet men wazig. Staar kan ook aangeboren zijn of zijn ontstaan door een andere oogziekte, een klap op het oog (ofwel trauma) of bepaalde soorten medicatie. Ouderdom is een van de belangrijkste oorzaken van staar, maar ook erfelijkheid speelt een rol in het krijgen ervan. Ondanks staar niet te voorkomen is, is het wel aangetoond dat verschillende andere factoren invloed hebben op het ontwikkelen van staar. Zo verhogen roken, alcohol, zonlicht en ongezond eten het risico op het krijgen van staar. Wanneer u staar heeft zult u last kunnen krijgen van de volgende punten:

  • Wazig zien: door de vertroebeling wordt de scherpte van het beeld wat u ziet steeds minder
  • Verandering van kleur: doordat de ooglens niet meer helder is kunt u kleuren doffer waarnemen dan ze zijn
  • Verstrooiing van licht: bij het rijden in de avond kunt u last krijgen van koplampen van tegenliggers die schitteren. Dit komt doordat het licht niet meer mooi egaal het oog in breekt
  • Verminderd zicht in het donker: de vertroebeling in de lens houdt ook licht tegen, dit zorgt voor slechter zicht in het donker
  • Dubbelbeelden met één oog: door de verstoorde lichtbreking kan men ook dubbelbeelden aan één oog ervaren. Let op: wanneer u dubbel ziet met twee ogen tegelijk en het dubbelbeeld verdwijnt door één oog te sluiten, komt het waarschijnlijk niet door staar. Laat dit controleren bij een van onze optometristen.
  • Verandering van brilsterkte: doordat er veranderingen optreden aan de ooglens kan het zijn dat er ook veranderingen optreden aan de brilsterkte. Een nieuwe bril is dan noodzakelijk.

In eerste instantie zal er niet veel gedaan worden aan staar, zeker wanneer de dagelijkse bezigheden zonder problemen uitgevoerd kunnen worden. Mocht het zo zijn dat hier problemen bij ontstaan doordat u last heeft van staar, kan er gekozen worden om de staar weg te halen. Dit houdt in dat er door middel van een operatie de vertroebelde ooglens wordt vervangen door een heldere kunststof ooglens. Het is een operatie wat kort duurt (rond de 20-30 minuten) en ook zeer vaak wordt uitgevoerd. Over het algemeen leidt een staaroperatie tot het verbeteren van het zicht, mits er geen complicaties optreden tijdens of na de behandeling.

Wanneer een van onze optometristen staar heeft geconstateerd bij u, zal u eerst onder controle worden gehouden bij ons. Dit houdt in dat wij u elke twee jaar willen zien voor een controle van de gezondheid van het oog. Dit wordt ook wel een optometrisch onderzoek genoemd. Mocht het zo zijn dat de klachten toenemen of mochten wij verandering zien, dan sturen wij u door naar een oogarts.

Heeft u nog vragen? U kunt ze altijd stellen aan een van de optometristen van Wiegand Bruss Optiek!

Onze specialisten over...

Anhar al Khamisi over:
Blepharitis

Wanneer de ooglidranden ontstoken zijn spreken we van blepharitis. Blepharitis is vrijwel altijd ons …

Lees meer
Paul van Grootheest over:
Brilsterkte

Om te begrijpen hoe een brilsterkte in elkaar zit, is het belangrijk om te weten hoe een oog dat gee …

Lees meer
Tim Wolber over:
Staar

Staar, ofwel cataract, is een veel voorkomende aandoening aan het oog. Wanneer er sprake is van staa …

Lees meer
Tim Wolber over:
Glaucoom

Glaucoom, ofwel hoge oogdruk, is een oogziekte waarbij de zenuwvezels en de oogzenuw beschadigd rake …

Lees meer