fbpx

Blepharitis

Wanneer de ooglidranden ontstoken zijn spreken we van blepharitis. Blepharitis is vrijwel altijd onschuldig maar kan zeer hardnekkig zijn. Het is een chronische ontsteking van de haarzakjes en de talgkliertjes (klieren van Meibom) wat veel irritatie oplevert. Deze klieren van Meibom liggen aan de achterzijde van het ooglid en produceren een olieachtige substantie. Deze olieachtige substantie is erg belangrijk voor de vochtigheid van het oog. Zo voorkomt het een snelle verdamping van de tranen en beschermt het uw ogen tegen droogte en beschadiging van het oogoppervlak.

Bij een ontsteking van de ooglidranden horen klachten als een zandkorrel gevoel in het oog, jeuk, tranen, branderig gevoel, wisselend zicht door het niet stabiel zijn van het vocht in het oog en vermoeide ogen. Over het algemeen zijn deze klachten het heftigst in de ochtend en kan het zijn dat de oogleden rood en gezwollen zijn. De precieze oorzaak van blepharitis is niet bekend. Wel komt blepharitis vaker voor bij mensen die last hebben van een droge, vettige of schilferige huid. Er bestaan twee soorten blepharitis.

STAFYLOCOCCEN BLEPHARITIS

Deze vorm ontstaat door lichaamseigen bacteriën op de huid (staphylococ). Deze bacteriën komen in een bepaalde hoeveelheid voor op de huid. Wanneer deze bacterien, die normaal gesproken geen infecties veroorzaken, de overhand krijgen kan er toch een infectie ontstaan.

SEBORRHOÏSCHE BLEPHARITIS

Deze vorm van blepharitis heeft vaak te maken met een aanleg hiervoor. Het gaat namelijk vaak gepaard met andere huidafwijkingen zoals eczeem.

Blepharits gaat vaak gepaard met Meibomitis. Meibomitis is een ontsteking van de meiboom klieren. Doordat de olieachtige substantie van de klieren van Meibom verhardt, raken de klieren verstopt waardoor er weinig substantie aan de traanlaag kan worden toegevoegd. Hierdoor verdampen de tranen sneller. Wanneer een van onze optometristen dit constateert kan er een behandeling worden gestart wat gericht is op het verlichten en onder controle houden van de klachten. Dit wordt bereikt door het poetsen van de oogleden. Op de volgende pagina wordt stap voor stap uitgelegd hoe u dit het best kunt doen. In combinatie met het poetsen kunt u ook gebruik maken van kunsttranen om het oog te bevochtigen en de klachten te verlichten.

POETSINSTRUCTIE BIJ BLEPHARITIS

STAP 1

Verwarm uw oogleden om het verharde substantie in de kliertjes vloeibaar te maken. Dit kunt u doen door een schoon washandje te verwarmen met warm water. Verwarm uw oogleden 2 maal per dag gedurende 10 min.

STAP 2

Na het verwarmen van de oogleden raden we u aan om de oogleden te masseren om de vloeibare substantie uit de kliertjes te duwen.

  • Kijk omlaag en masseer zacht de bovenste ooglid door kleine cirkel vormige bewegingen te maken dichtbij de wimpers.
  • Kijk omhoog en masseer zacht de onderste ooglid van binnen naar buiten.

STAP 3

Reinig uw ooglid randen met een vochtig kompres om de olieachtige substantie te verwijderen van de wimpers. Dit kunt u doen door een wattenstaafje te verwarmen met warm water. Hierbij kunt u het best Systane Lidwipes gebruiken.

Heeft u nog vragen ? U kunt ze altijd stellen aan een van de optometristen van Wiegand Bruss Optiek!

Onze specialisten over...

Paul van Grootheest over:
Brilsterkte

Om te begrijpen hoe een brilsterkte in elkaar zit, is het belangrijk om te weten hoe een oog dat gee …

Lees meer
Tim Wolber over:
Glaucoom

Glaucoom, ofwel hoge oogdruk, is een oogziekte waarbij de zenuwvezels en de oogzenuw beschadigd rake …

Lees meer
Tim Wolber over:
Staar

Staar, ofwel cataract, is een veel voorkomende aandoening aan het oog. Wanneer er sprake is van staa …

Lees meer
Anhar al Khamisi over:
Blepharitis

Wanneer de ooglidranden ontstoken zijn spreken we van blepharitis. Blepharitis is vrijwel altijd ons …

Lees meer