Glaucoom
Glaucoom, ofwel hoge oogdruk, is een oogziekte waarbij de zenuwvezels en de oogzenuw beschadigd raken. Deze zenuwvezels zijn voor ons van essentieel belang: de zenuwvezels sturen namelijk hetgeen wat wij zien door naar de hersenen waar het beeld wordt verwerkt. Zonder deze zenuwvezels kan het beeld niet naar de hersenen gestuurd worden en kunnen wij niet zien. Bij glaucoom worden deze zenuwen beschadigd. Zenuwen die beschadigd raken kunnen niet meer worden hersteld. Dit kan uiteindelijk resulteren in uitval van het gezichtsveld wat kan leiden tot blindheid. Glaucoom is op dit moment een van de grootste oorzaken van slechtziendheid.
Een van de grootste risicofactoren voor het krijgen van glaucoom is een hoge oogdruk. Onder normale omstandigheden staan de wanden van het oog onder een bepaalde druk. Deze druk wordt veroorzaakt door het vocht wat zich in het oog bevind, ook wel kamerwater genoemd, en de productie en afvoer ervan. Zo kan het oog goed haar vorm behouden. Echter, wanneer deze druk te hoog wordt, kunnen de zenuwen die zich in het oog bevinden verdrukt raken en gaan zij kapot. Dit wilt echter niet zeggen dat iemand met een verhoogde oogdruk ook per definitie glaucoom heeft. Het kan namelijk ook zo zijn dat iemand met een goede oogdruk glaucoom heeft. Naast de oogdruk zijn er ook andere risicofactoren voor het krijgen van glaucoom. Hier onder zijn een aantal risicofactoren op een rijtje gezet.
- Oogdruk
- Familie: glaucoom komt in de familie voor;
- Leeftijd: hoe ouder iemand is, hoe meer kans op glaucoom
- Brilsterkte: een hoge plus- of minsterkte brengt een verhoogd risico met zich mee
- Geneesmiddelen: hierbij kan gedacht worden aan prednisonachtige middelen
- Hart- en vaatziektes: diabetes verhoogd de kans op glaucoom
Er zijn verschillende soorten glaucoom. In eerste instantie wordt er gekeken of het een op zich zelfstaande aandoening is (primair glaucoom) of dat de glaucoom is ontstaan door een andere aandoening (secundair glaucoom). Hierna wordt gekeken naar aard van de aandoening.
OPEN KAMERHOEK GLAUCOOM
Dit is een van de meest voorkomende soort glaucoom. Hierbij is de druk verhoogd, maar is het afvoerputje van het kamerwater niet verdrukt door de bouw van het oog. In dit geval is de kamerhoek open. In veel gevallen is het afvoerputje verstopt en kan het kamerwater niet meer weglopen. Dit veroorzaakt een verhoogde oogdruk wat kan leiden tot glaucoom. Deze soort kan ook ontstaan zonder dat er een verhoogde druk is. Dit wordt normale oogdruk glaucoom genoemd.
AFGESLOTEN KAMERHOEK GLAUCOOM
Bij deze vorm van glaucoom is de bouw van het oog zo dat het afvoerputje klem wordt gezet. Wanneer dit gebeurd kan het kamerwater niet worden afgevoerd en loopt de druk in het oog op. Dit kan heel plotseling gebeuren (ook wel acuut afgesloten kamerhoek glaucoom) maar kan ook chronisch zijn. Bij de laatste vorm is de kamerhoek niet geheel afgesloten, maar wel nauwer dan normaal wat de afvoer van het kamerwater bemoeilijkt. Dit wordt chronische afgesloten kamerhoek glaucoom genoemd.
Ook kan het zijn dat een kind geboren wordt met glaucoom. Dit is een zeldzame vorm van glaucoom wat ook wel primair congenitale glaucoom wordt genoemd.
Glaucoom is een aandoening die in het beginstadium geen klachten met zich meebrengt. Dit maakt het een aandoening die langzaam maar zeker verder achteruit gaat zonder dat iemand het door heeft. Screenen op glaucoom is dan ook erg belangrijk. Veranderingen die veroorzaakt worden door glaucoom kunnen al gezien worden voordat er klachten zijn. Met behulp van een optometrisch onderzoek kunnen onze optometristen de gezondheid van het oog goed in kaart brengen en een passend plan maken. Zo kan het zijn dat een verwijzing naar de oogarts op zijn plaats is zodat er uitgebreidere testen kunnen worden gedaan en een diagnose kan worden gesteld. Afhankelijk van de bevindingen van de oogarts zal er een passend plan van aanpak worden gemaakt om de glaucoom onder controle te houden. Dit is van belang voor het behouden van het zicht.
Heeft u nog vragen aan de hand van deze folder? U kunt ze altijd stellen aan een van de optometristen van Wiegand Bruss Optiek!
Onze specialisten over...
Glaucoom
Glaucoom, ofwel hoge oogdruk, is een oogziekte waarbij de zenuwvezels en de oogzenuw beschadigd rake …
Lees meerStaar
Staar, ofwel cataract, is een veel voorkomende aandoening aan het oog. Wanneer er sprake is van staa …
Lees meerBlepharitis
Wanneer de ooglidranden ontstoken zijn spreken we van blepharitis. Blepharitis is vrijwel altijd ons …
Lees meerBrilsterkte
Om te begrijpen hoe een brilsterkte in elkaar zit, is het belangrijk om te weten hoe een oog dat gee …
Lees meer